Tüplü Dalış Nedir?
Tüplü dalış su altında uzun süre kalarak kişinin gerekli olan oksijen ihtiyacını oksijen tüpünden karşıladığı bir dalış türüdür. Tüplü dalışta neopren kıyafetler, şnorkel, maske, oksijen tüpü ve ağırlık kemeri gibi ekipmanlar kullanılır. Türkiye’de tüplü dalış için birçok nokta vardır ve sertifikalı dalış eğitim kursları tarafından gerekli eğitimler alınabilir. Tüplü Dalışa Başlamayı Düşünenler İçin Tavsiye olarak bu sertifikalı eğitim kurumlarından eğitimlerini almalarıdır.
Tüplü Dalış Eğitimlerine Özet Bir Bakış
Dalgıçlık seviyesi yıldız ile belirlenir. Bir yıldızlı dalgıçlar öncelikle oksijen tüpü, şnorkel, maske, ağırlık kemeri yani dalışta kullanılacak ekipmanlarla tanışır ve bu ekipmanların nasıl kullanılacağını öğrenir. Nefes tekniklerini öğrenerek acil durumlar karşısında neler yapacaklarını öğrenirler. Derin olmayan sularda eğitmenlerinin eşliğinde dalışlarını gerçekleştirirler.
Bir yıldızlı dalgıçlar on sekiz metreye kadar eğitmenleri eşliğinde dalarlar. İki yıldızlı dalgıçların dalış eğitimlerinde suyun altında yön bulabilme ve arama kurtarma eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimi alan dalgıçlar akıntıya karşı dalış ve gece vakti dalış eğitimlerini alırlar. Bu dalışlarını pusula ile gerçekleştirirler. Gece dalışı, denizaltındaki canlılarla tanışma ile dalgıçlık seviyesi bir adım öne çıkmış olur.
İki yıldızlı dalgıçlar kırk metreye kadar dalabilirler. Aslında dalışa dair birçok detay iki yıldızlı dalgıç seviyesine gelen kişi tarafından öğrenilmiş olur ancak dalış eğitimin daha da geliştirmek isteyenler için daha profesyonel ekstra bir üç yıldızlı dalgıçlık eğitimi alırlar. Bu kişiler ilave bir eğitim alırlar teorik olarak her şeyi öğrenmişlerdir.
Dalış planlamasını kendileri yapabilir ve dalış tablolarını kendileri organize edebilirler. Antrenmanlarını kendileri yapabilecek düzeydedirler. Üç yıldızlı dalgıçlar bu aşamada ileri düzey arama ve kurtarma teknikleri ve tekrar pusulalı bir eğitimden geçerler. Bu ileri düzey eğitimlerin yanı sıra bot kullanma eğitimlerini de alırlar.